Klimaat- en energieminister Rob Jetten moet van de senaatsfractie van GroenLinks-PvdA beter onderbouwen dat het voor huishoudens blijft lonen om te investeren in zonnepanelen als de huidige, gunstige regeling daarvoor wordt afgebouwd.

Steun voor dit wetsvoorstel in de Eerste Kamer is afhankelijk van de linkse combinatie, die nog niet wil zeggen hoe zij volgende week gaat stemmen.

Senator Ferd Crone van GroenLinks-PvdA toonde zich in een debat wel erg sceptisch over het op termijn afschaffen van de veelbesproken salderingsregeling. Ook na beantwoording van de vele vragen die de Eerste Kamer Jetten stelde, betwijfelt zijn partij of de aanschaf zonnepanelen straks nog wel binnen een redelijke termijn terug is te verdienen. De rekensommen die de minister heeft overlegd, overtuigen hem niet en moeten dus opnieuw.

In de huidige regeling mogen klanten de opgewekte stroom die zij niet zelf gebruiken, wegstrepen tegen stroom die zij op andere momenten afnemen. Omdat stroom doorgaans veel goedkoper is als het aanbod van zonne-energie groot is, pakt dit ongunstig uit voor energiebedrijven. Die wentelen de kosten die zij daardoor moeten maken af op mensen zonder zonnepanelen.

Jetten vindt salderingsregeling overbodig

Jetten meent dat de minimale terugleververgoeding in de wet voldoende bescherming biedt. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren veel goedkoper en efficiënter geworden, waardoor mensen hun investering ook met de nieuwe regeling in zo’n zeven jaar kunnen terugverdienen. Dat maakt de salderingsregeling overbodig, vindt het demissionaire kabinet.

Crone vindt dat "te optimistisch". Hij wijst onder meer op de gestegen rente en op de elektriciteitsprijzen die weer fors zijn gedaald na de scherpe piek die volgde op de Russische inval in Oekraïne. Hij denkt dat de terugverdientijd naar "misschien wel vijftien jaar" gaat. "Ik kan mijn achterban niet geruststellen, huurders noch kopers." Hij ziet in het wetsvoorstel ook sterk de hand van een "oligopolie" van drie grote energieleveranciers die straks zelf kunnen bepalen hoeveel zij hun klanten nog betalen voor teruggeleverde stroom.

Ook de grootste partij in de senaat, de BBB, zou het demissionaire kabinet aan een meerderheid kunnen helpen. Maar die partij kreeg van Jetten "niet de geruststelling dat het allemaal wel goed komt", aldus senator Tekke Panman. De BBB vindt dat mensen die de afgelopen jaren geïnvesteerd hebben in zonnepanelen "echt een offer hebben gebracht" en daarmee een bijdrage hebben geleverd voor het klimaat. Zij mogen nu niet 'gestraft' worden met afschaffing van de voor hen gunstige regeling.

LEES OOK: Vraag naar zonnepanelen zakt in, mede door onzekerheid over salderingsregeling en lagere stroomprijzen